Direktlänk till inlägg 8 mars 2014
Tänkte dela med mig av två recept på riktigt goda klassiker, schackrutor och bondkakor.
Recepten jag använder mig av när jag bakar dessa godingar är tagna ur den klassiska bakboken Sju sortetrs kakor. Och varje gång blir de lika goda, och de blir ofta inte långvariga i frysen
Shackrutor (ca 50st)
Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader
Gräddas ca 10 min.
Till dessa behöver du:
4,5-5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200g kylskåpskallt smör eller margarin
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Börja med att hacka samman mjöl, socker och matfett. Använd gärna en matberedare om du har en sådan, annars går det att göra för hand med hjälp av en gaffel, men det är lätt at degen blir väldigt mjuk om man måste arbeta den länge. Kör i matberedaren tills degen börjar klumpa sig, häll sedan ut den på bakbordet och knåda ihop det sista för hand. Knåda inte för länge, då blir degen väldigt mjuk. Det är mycket viktigt att inte ha i för mycket mjöl, så börja med ca 4,5 dl och ha i lite mer om degen är för lös. För mycket mjöl gör att degen blir torr och faller isär.
När degen har gått ihop så dela den i två lika stora bitar. Knåda snabbt in vaniljsocker i den ena biten och kakao i den andra.
Låt gärna degbitarna ligga i kylen en stund (10 min) innan den formas till kakor, då är den lättare att arbeta med.
När degen blivit lite sval är det dags att forma kakorna. Börja med att dela de två degbitarna i två delar, så att du har fyra bitar totalt.
Rulla/klämm sedan ut de fyra degbitarna i lika stora längder. Lägg en ljus bedvid en mörk i två lager, så att det ser ut som fyra rutor på ett schackbräde. Tryck ihop längderna lite försiktigt så att de håller ihop.
Lägg sedan kaklängden i kylen i ca 10-15 min, detta för att det ska bli lättare att skära upp kakorna.
Ta sedan ut kaklängden från kylen och skär den i ca 3-4 mm tjocka skivor, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Det är bra att ha lite mellanrum mellan kakorna, detta då de kan flyta ut lite under tiden de bakas i ugnen.
Grädda sedan kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min, eller tills den ljusa delen av kakorna börjar få lite färg.
Kakorna håller sig bra någon vecka i kylen, men vill man spara dem en längrre tid eller vill att de ska hålla sig riktigt färska så rekomenderar jag att man lägger dem i en väl försluten burk i frysen. Sedan är det bara att ta upp och tina när man får fikagäster eller själv blir sugen på något gott till kaffet. De tinar på ca 15 min i rumstemperatur
Nu till nästa goding, klassiska bondkakor.
Bondkakor (ca 70st)
Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader
Gräddas ca 5-7 min, ev längre.
Till dessa behver du:
5,5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
ca 50 g grovhackad sötmandel
200 g smör eller margarin
Till detta recept brukar jag använda mig av en matberedare, men har man ingen så går det bra att blanda ihop för hand (vilket man ska göra enligt originalreceptet). Blanda samman vetemjöl, socker, sirap, bikarbonat utblandat med vatten, matfettet och mandeln. Kör i matberedaren tills degen börjar klumpa ihop och knåda det sista för hand på bakbordet.
När degen gått ihop ordentligt så är det dags att forma den till två rullar, ca 4-5 cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara dem i kylen några timmar.
När degen hårdnat, skär rullarna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en blåt med bakplåtspapper. Ha lite mellanrum mellan kakorna, detta då de flyter ut under tiden de bakas i ugnen.
Grädda dem sedan i mitten av ugnen tills de fått en gyllene färg, det kan ta allt från 5-10 min beroende på ugn.
När de tas ut från ugnen är de lite mjuka, men de hårdnar och får sin typiska bondkake knaprighet när de svalnat helt.
Kakorna håller sig bra i kylen, men vill man spara på dem en längre tid så rekomenderar jag att förvara dem i en tätförsluten burk i frysen. De tinar snabbt när det är dags för fikastund
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|