Direktlänk till inlägg 14 november 2014
Morötter är nyttigt, gott och kan användas på massor av olika sätt, så varför inte göra något lite extra gott av dem?
Klassisk morotskaka i all ära, men ibland vill man kanske piffa till det lite extra och göra något lite roligare. Vilket var varför jag valde att göra morotscupcakes med en smarrig färskostfrosting.
Morotscupcakes
12 cupcakes
Gräddas i 175 grader i mitten av ugnen
ca 15 min
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1-2 tsk malen kanel
1 dl neutral olja
3 dl finrivna morötter
25 g smör/margarin
100 g färskost (ex philadelphia)
2-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
valfri dekor
Börja med att ta fram formar till cupcakesen, och ställ dem gärna i en fast form för just cupcakes. Detta förhindrar dem från att flyta ut och hjälper den att jäsa upp på höjden i stället.
Riv morötterna och lägg åt sidan så länge.
Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, gärna med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, vänd sedan ner detta i äggvispet med hjälp av en slev eller slickepot. Vispa inte, utan rör bara i smeten tills den blir jämn och klumpfri.
Tillsätt sedan olja och de rivna morötterna.
Fördela sedan smeten i formarna. Var noga med att inte fylla dem till mer än strax över hälften, detta för att de kommer att jäsa upp rejält i ugnen och det är inte kul om de jäser över.
Grädda dem sedan i ca 15 min, håll koll och se om de är klara genom att stoppa en potatissticka eller liknande i dem för att se så de inte är kladdiga.
Låt dem svalna helt inna det är dags att dekorera dem.
Frostingen görst genom att röra samman det rumsvarma matfettet med vaniljsocker och färskost. Se till att inga fettklumpar finns innan florockret tillsätts. Mängden florsocker beror på vilken konsistens man vill ha på sin frosting.
Om man bara vill bre ut sin frosting så behöver den inte vara lika fast i konsistensen som när man ska spritsa ut den på sina cupcakes.
Om man väjer att spritsa på sina cupcakes kan det vara bra om frostingen får stå i kylen en stund innan, den blir då lite fastare och lättare att spritsa.
Jag brukar använda mig av engångsspritspåsar när jag gör sånt här, detta för att det känns mer hygiensikt och det blir mindre att diska. De finns att köpa lite här och var, men jag hittade dem senast till bra pris på Biltema av alla ställen.
Efter att man spritsat sina cupcakes kan det vara kul att dekorera dem lite, det finns ju mängder av olika typer av dekor på avdelningen för bakning i de flesta välsorterade matbutiker, men även på nätet kan man hitta mycket kul.
Cupcakesen håller sig i upp till en vecka i kylen, men är ju helt klart godast de första dagarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|