Direktlänk till inlägg 5 december 2015

Ljuvliga skorpor

Av Andrea - 5 december 2015 14:15




Tidskrävande, men så värt det. Det är vad jag kan säga om dessa godingar som jag bakade i dag. Då det var första gången som jag gett mig på att baka just skorpor, så visste jag inte att det var så pass tidskrävande som det var. Tur att man inte hade nåt annat inplanerat under dagen förutom att hänga runt här hemma i mjukisar och dricka te. Och klia en å annan katt bakom örat så klart.

Nä, nu vidare till receptet och hur man går till väga för att få ett gäng smarriga skorpor att knapra på vid alla tänkbara tillfällen. Passar utmärkt till en kopp te eller två kan jag intyga.

 

Skorpor

Ugnstemp: 225 grader, varmluft 200 grader

ca 100 stycken


150 gram smör eller margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 tsk salt

1,5 dl strösocker

2-3 tsk malen kardemumma (vailfritt)

12-15 dl vetemjöl

 

Börja med att smälta matfettet. Häll sedan över mjölken och värm upp vätskan till ca 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke (stor nog för en jäsdeg), och häll över lite av vätskan och rör om så jästen börjar att lösa upp sig. Tillsätt sedan resten av vätskan, tillsätt även salt, socker och kardemumma om så önskas.

Arbeta sedan i mjölet, lite i taget. Det är viktigt att inte ha i för mycket på en gång, man vill inte ha en stumm och torr deg. När degen börjar släppa i kanterna och verkar smidig så räcker det med mjöl. Låt nu degen jäsa övertäckt i ca 30 min.

 

När degen har jäst klart är det dags att baka ut den. Ta degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord, och knåda den smidig med det mjöl som finns kvar. Även här är det viktigt att tillsätta lite i taget, det kan hända att allt mjöl inte behöver tillsättas.

Degen ska kännas lite lös och lite fet att känna på, då är det lagom med mjöl i den.

Dela degen i fyra delar och rulla bitarna till va 40 cm långa längder utan sprickor i sig. Lägg dem sedan antingen på en smord plåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt nu längderna jäsa övertäckat i ca 30-40 min.

Värm upp ugnen under tiden längderna jäser.

 

Grädda sedan längderna i mitten av ugnen i ca 15-20 min. Håll koll, de blir lätt brända om de får stå för länge. De ska ha en gyllene/ljusbrun färg.

När de gräddats klart ska de svalna helt innan de skärs i bitar.

 

När längderna har svalnat ska de skäras itu på längden och sedan skäras i ca 2-3 cm breda bitar. Lägg sedan skorporna utspridda på flera plåtar med snittytan uppåt. Värm ugnen till ca 250/225 grader och ställ in alla plåtarna på en gång och rosta skorporna tills de fått fin färg, ca 5-10 min. Håll koll, det kan gå fortare, det är olika på ugnar.

Låt skorporna stå kvar i ugnen, stäng av värmen och låt ugnsluckan stå lite på glänt. Nu får skorporna stå och torka tills de känns lätta och spröda. Hur lång tid det tar är svårt att säga, men de sköter sig själva nu och behöver inte passas under torktiden.

 

När skorporna har torkat och fått svalna helt är det bra att lägga dem i tätslutande burkar för att hålla dem torra och fina.

De förvaras sedan bäst på ett torrt och svalt ställe.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Andrea - 18 december 2015 19:15


Julen närmar sig med stormsteg och man vill helt plötsligt börja baka saker med mer julkänsla och med smaker som känns juliga. Nu i veckan valde jag till exempel att bjuda på lite juligt på jobbet, och det blev mycket uppskattat. Det bjöds på min...

Av Andrea - 27 november 2015 18:45

      Nu har det gått så där himlans långt mellan inläggen igen. Fy skäms säger jag till mig själv. Fast det är ju dock så det kan bli ibland när man har mycket annant att stå i och helt glömmer av att man faktiskt har bakat något och egentlige...

Av Andrea - 20 mars 2015 18:30

Blev för ett tag sedan bjuden på en otroligt god mandeltårta, och känner att jag bara måste dela med mig av receptet. Funderar på att göra denna som små bakelser nästa gång, kan var kul att prova och se hur den blir då. Då kan man även reglera hur ...

Av Andrea - 10 februari 2015 17:30


Finns det egentligen något mer klassiskt än chokladbollar när man ska ställa till med kalas? eller när man bara sitter hemma och är så där sjukt sugen på något men inte orkar masa sig iväg till affären för att köpa något gott? Chokladbollar går hem...

Av Andrea - 8 februari 2015 14:45


Det är lite jobb när man ska till att baka småkakor, men det är alltid värt det i slutänden. Det tycker i alla fall jag, och det verkar alla kaksugna fikagäster också tycka. I dag kommer jag att dela med mig av tre olika recept på tre väldigt olika...

Presentation


Här har ni mig, det lilla kakmonstret :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards