Direktlänk till inlägg 3 januari 2015
För nåt år sedan till nyår fick jag i uppdrag att ordna desserten till nyårsmiddagen, och då blev det ett försök till att göra egen chokladmousse.
Jag valde att göra en kombination av ljus och mörk chokladmousse, och det blev en riktigt bra kombination.
Självklart kan man göra de båda mousserna var för sig, men jag måste säga att i kombination med varandra är de riktigt bra.
Detta kombinationsrecept ger 8 portioner.
Mörk chokladmousse
200 g mörk choklad, 70% (lägre kakaohalt om man vill ha ljusare mousse)
2 äggulor
2 msk strösocker
3 dl vispgrädde
Vit chokladmousse
150 g vit choklad
3 dl vispgrädde
garnering, färska bär
Börja med att göra den mörka moussen.
Smält chokladen över vattenbad, vispa sedan äggulor ocg strösocker krämigt.
Vispa grädden ordentligt, men inte för hårt. Den ska vara lätt och luftig.
Blanda ner den smälta chokladen i äggvispet. Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag med hjälp av en slickepott inte med visp.
Fyll en spritspåse med moussen och lägg den i kylen.
Gör sedan den vita moussen.
Smält chokladen över vattenbad, vispa sedan grädden ordentligt men inte för hårt.
Vänd ner en tredjedel av grädden i den smälta chokladen, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag.
Fyll en spritspåse med moussen och lägg den i kylen.
När båda mousserna är klara och fått kylas en stund är det dags att fixa med upplägget.
Servera antingen i små genomskinliga skålar eller i fina glas.
Varva ljus och mörk mousse i samtliga skålar/glas. Dekorera med färska bär och kanske lite annat kul, bara fantasin sätter gränser.
Låt moussen stå i kyl fram till servering.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
||||
|