Direktlänk till inlägg 10 februari 2015
Finns det egentligen något mer klassiskt än chokladbollar när man ska ställa till med kalas? eller när man bara sitter hemma och är så där sjukt sugen på något men inte orkar masa sig iväg till affären för att köpa något gott?
Chokladbollar går hem hos både stora och små, det har jag allt märkt när det har bjudits på sånna här hemma.
Och de är ju så lätta att göra också, man behöver ju inte äns använda ugnen. Så hur stor är chansen att misslyckas med dessa små runda godingar tro?
Klassiska chokladbollar
ca 30 stycken
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao (mer om du vill ha starkare smak)
3 dl havregryn
2-3 msk kallt strakt kaffe (ex. espresso)
pärlsocker, kokos eller strössel att rulla dem i
Låt matfettet stå framme en stund så att det får bli lite mjukt och lättare att arbeta med. Rör sedan ihop matfett med socker och vaniljsocker med hjälp av exempelvis en gaffel. Rör sedan i kakao, blanda väl. Tillsätt sedan havregryn och kaffe. Rör ihop smeten ordentligt så att havregrynen blandas väl med de övriga ingredienserna.
Forma sedan smeten till runda bollar, storlek väljer du själv. Ju mindre bollar desto fler, ju större bollar desto färre.
Rulla sedan chokladbollarna i antingen pärlsocker, kokos eller strössel, detta väljer du själv efter tycke och smak.
Förvara de färdiga chokladbollarna i kylen, där de håller i upp till en vecka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
||||
|