Direktlänk till inlägg 8 februari 2015

Älskade småkakor

Av Andrea - 8 februari 2015 14:45

Det är lite jobb när man ska till att baka småkakor, men det är alltid värt det i slutänden. Det tycker i alla fall jag, och det verkar alla kaksugna fikagäster också tycka.

I dag kommer jag att dela med mig av tre olika recept på tre väldigt olika småkakor, men alla lika smarriga.

 

Syltgrottor


ca 30 stycken

Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen i ca 10-12 min


200 g smör

3/4 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1/2 tsk kanel (kan uteslutas)

4,5 dl vetemjöl

1/2 dl fast sylt

 

små bakformar



Ställ ut små bakformar på en plåt och sätt ugnen på 200°C.


Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker, vaniljsocker och bakpulver. Låt detta stå tills smöret blivit rumsvarmt.


Ta sedan en elvisp och kör på högsta hastighet till en jämn smet, alternativ rör med en sked.


Tillsätt  kanel (kan uteslutas) och vetemjölet och kör med elvisp till en jämn smet (eller använd sked).

Ta degen ur bunken och knåda till en boll, rulla/forma sedan degen till en lång jämn rulle och dela den i lika stora bitar, ca 30 stycken.


Ta sedan varje degbit och rulla till en rund boll och lägg dem sedan i bakformarna. Använd sedan ett finger för att göra en fördjupning i varje boll. I fördjupningen placerar du sedan en klick med sylt.





Grädda kakorna mitt i ugnen i 200/175 grader i ca 10- 12 minuter.


Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

Kakorna går utmärkt att frysa, och håller då i upp till 6 månader.

 

 

Sirapskakor/kolakakor


ca 50 stycken

Ugnstemp: 175 grader, varmluft 150 grader

Gräddas i mitten av ugnen i ca 18-20 min


200 g smör

1,75 dl strösocker

1,5 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 msk ljus sirap

4,5-5 dl vetemjöl

 

Ta fram smöret en stund innan det är dags att baka, detta för att kunna låta det bli rumsvarmt.

Rör sedan smör och strösocker till en jämn smet med hjälp av elvisp. Tillsätt sedan vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

 

Tillsätt sedan vetmjölet och kör med elvispen tills att det börjar "kleta ihop sig". Det börjar med små smulor, men efter en stund blir smulorna större och större. När smulorna har blivit till lite större klumpar kan man knåda ihop resten för hand.

Dela degen i fyra lika stora delar, rulla/klämm sedan ut ca 40 cm långa längder av bitarna. Fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper, det vill säga två rullar på vardera plåt.

Skulle degen falla sönder när man lägger rullarna på plåtarna så gör det inget, det är bara att klämma ihop dem igen.

Platta till rullarna lite innan gräddning.

Gräddda sedan en plåt i taget i mitten av ugnen på 175/150 grader i ca 18-20 min, tills de blir gyllene.

 

Låt dem svalna några minuter efter gräddningen, skär sedan sneda bitar, som sedan får svalna helt. Låt dem gärna svalna på galler under bakduk.

Förvara kakorna antingen i plastpåsar eller i burkar med tätslutande lock.

Dessa kakor man med fördel frysas, och håller i upp till 6 månader i frysen.

 

 

Wienerstänger


ca 50 stycken

Ugnstemp: 200 grader, varmluft: 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen i ca 15 min


250 g smör eller margarin

1,5 dl strösocker

2 ägg

6 dl vetemjöl

1/2 tsk hjortronsalt

 

1/2 dl fast sylt

 

Glasyr:

2 dl florsocker

1,5-2 msk vatten

 

Låt matfettet stå framme en stund innan det är dags att baka, detta för att det ska bli lite lättare att arbeta med.

Rör sedan ihop matfett med strösockret, antingen med elvisp eller för hand. Tillsätt sedan ett ägg i taget, rör samman ordentligt mellan äggen. Blanda sedan ner mjölet blandat med hjortronsaltet. Arbeta samman till en smidig deg.

Dela sedna degen i fyra lika stora delar, och forma sedan ca 40 cm långa längder av bitarna. 

 

Fördela längderna på två plåtar med bakplåtspapper, två längder på varje plåt.

Gör en liten fördjupning i mitten längs med alla längdern, fyll den lilla fördjupningen med valfri fast sylt.

Grädda sedan en plåt i tagen i mitten av ugne, 200/175 grader i ca 15 min.

Blanda under tiden till glasyren, genom att röra samman florsockret med vattnet.

Bred sedan glasyren på de nygräddade längderna, låt svalna en stund och skär sedan ca 2 cm breda bitar.


Låt sedna kakorna svalna helt.

Förvar kakorna i burk med tätslutande lock.

De kan med fördel frysas, och håller i upp till 6 månader i frysen.

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Andrea - 18 december 2015 19:15


Julen närmar sig med stormsteg och man vill helt plötsligt börja baka saker med mer julkänsla och med smaker som känns juliga. Nu i veckan valde jag till exempel att bjuda på lite juligt på jobbet, och det blev mycket uppskattat. Det bjöds på min...

Av Andrea - 5 december 2015 14:15


      Tidskrävande, men så värt det. Det är vad jag kan säga om dessa godingar som jag bakade i dag. Då det var första gången som jag gett mig på att baka just skorpor, så visste jag inte att det var så pass tidskrävande som det var. Tur att ma...

Av Andrea - 27 november 2015 18:45

      Nu har det gått så där himlans långt mellan inläggen igen. Fy skäms säger jag till mig själv. Fast det är ju dock så det kan bli ibland när man har mycket annant att stå i och helt glömmer av att man faktiskt har bakat något och egentlige...

Av Andrea - 20 mars 2015 18:30

Blev för ett tag sedan bjuden på en otroligt god mandeltårta, och känner att jag bara måste dela med mig av receptet. Funderar på att göra denna som små bakelser nästa gång, kan var kul att prova och se hur den blir då. Då kan man även reglera hur ...

Av Andrea - 10 februari 2015 17:30


Finns det egentligen något mer klassiskt än chokladbollar när man ska ställa till med kalas? eller när man bara sitter hemma och är så där sjukt sugen på något men inte orkar masa sig iväg till affären för att köpa något gott? Chokladbollar går hem...

Presentation


Här har ni mig, det lilla kakmonstret :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards