Direktlänk till inlägg 16 november 2014
Kladdkaka i all ära, men jag tycker nästan bättre om denna muffinvariant.
Har tidigare gjort ett inlägg om hur jag smaksatte med olika saker, men nu kommer en variant med en frosting som är så god att man nästan smäller av. Nutella är ju bara så otroligt gott, och det går att använda på många sätt i bakning, och denna gång i form av en frosting.
Kladdkakemuffins (grundrecept)
ca 15 st
Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader
Gräddas i mitten av ugnen ca 10-15 min
100 g margarin eller smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Nutellafrosting
50 g mjukt smör
100 g färskost (philadelphia)
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker
(blir mycket frosting, halvera om du vill ha mindre mängd)
Börja med att smälta matfettet och låta det svalna något. Vispa sedan ägg och strösocker pösigt.
Blanda samman alla torra ingredienser i en egen bunke, detta för att allt ska blandas jämnt. Rör sedan ner de torra ingredienserna med äggvispet. Det blir en ganska tjock smet, så det kan vara lättare att blanda med hjälp av en slickepott eller en slev än med vispen. Blanda sist ner det smälta fettet. Rör ordentligt så att allt blandas och det inte finns några klumpar.
Ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten i formarna. Fyll dem till max 2/3, detta då de sväller upp en del i ugnen.
För att lätt få i smeten i formarna brukar jag använda mig av en spritspåse, blir mindre kladd än att böka med skedar och det är lättare att se om det blir lika mycket smet i varje form.
När formarna är fylda är det bara att grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.
Under tiden som muffinsarna sedan svalnar kan man passa på att göra frostingen.
Rör ihop matfett och färskost till en jämn smet, använd gärna en elvisp.
Rör sedan ner nutella och florsocker. Det kan hända att man får ha i lite mer florsocker än vad receptet säger, detta beroende på vilken konsistens man vill ha. Vill man ha en fast frosting som är lätt att spritsa så kan man behöva tillsätta lite mer florsocker.
Om man ändå tycker att frostingen är lite för lös, så går det bra att ställa den i kylen ett ta så att de får bli ordentligt kall. Då blir den lättare att spritsa sen.
När muffinsarna har svalnat helt är det bara att spritsa på frosting och dekorera lite om man vill. Blir alltid lite extra festigt med lite dekor
Muffinsarna håller i kylen några dagar, men tro mig de blir inte långvariga
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|