Direktlänk till inlägg 4 maj 2014
Nu var det allt för länge sedan jag uppdaterade bloggen. Har varit lite seg av mig på senaste, men det ska vi allt råda bot på tycker jag. Vi börjar med ett recept på smarriga syltrutor
Syltrutor
ca 20 st
Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader
Gräddas i mitten av ugnen, ca 20 min
Kakan:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl fast sylt (ex. lingon, hallon, blåbär eller drottningsylt)
Strössel:
1,5 - 2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
Blanda vetemjölet med strösockret och bakpulvret i en bunke. Skär upp matfettet i mindre bitar och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Ett tips är att dra på sig ett par engångs handskar i plast, så slipper man att allt fastnar på fingrarna. Nyp ihop så pass att det börjar bildas smulor, ungefär som när man gör en smulpaj. Då är det dags att tillsätta ägget. Knåda ihop degen så gott det går.
Tryck sedan ut degen i en liten smord eller bakplåtsklädd långpanna, ca 20x30 cm stor. Se till att degen blir jämnt fördelad i formen. Bred sedan ut sylten över degen.
Nu är det dags att göra strösslet til kakan.
Blanda havregryn med strösocker och vaniljsocker i en liten bunke. Smält matfettet och häll det över de torra ingredienserna. Blanda ordentligt. Fördela sedan strösslet över kakan innan den ska gräddas.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Låt kakan svalna något, skär den sedan i fyrkantiga bitar.
När jag gjorde denna kaka nu här om dagen, så blev det 20 bitar i lagom storlek.
Kakan kan förvaras i kylskåp i upp till en vecka, men vill man spara den längre så går den utmärkt att frysa. Perfekt att bara kunna ta fram och tina om man får oväntat kaffebesök
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|