Senaste inläggen

Av Andrea - 9 januari 2015 15:30

Ibland vill man baka något som går fort. Man kanske får oväntat kaffebesök, eller så vill man bara att det helt enket ska gå snabbt.

Då finns det en kaka som passar beskrivningen bra, om man gillar kokos det vill säga.

 

Kokostoppar


ca 25 stycken

Ugnstemp: 175 grader, varmluft 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen i ca 12 min


50 g smör eller margarin

2 ägg

1,5 dl strösocker

 5-6 dl (200g) riven kokos

50 g mörk choklad (kan uteslutas)

 

Om man väljer att ha choklad i sina kokostoppar är det bra att börja med att hacka den så att det är förberett, väljer man att utesluta chokladen kan man gå direkt till att göra smeten.

Smält matfettet och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt med hjälp av elvisp. Tillsätt sedan kokos och matfett. Rör om ordentligt, och tillsätt eventuell choklad.

Låt smeten stå och svälla ca 10 min. Klicka sedan ut små jämnstora högar på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda sedan i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12 min, tills kakorna fått fin färg.

Låt kakorna svalna inna servering.

Överblivna kakor kan förvaras i kyl upp till en vecka eller i frys i ca 2 månader.

 

 

Av Andrea - 3 januari 2015 15:45

För nåt år sedan till nyår fick jag i uppdrag att ordna desserten till nyårsmiddagen, och då blev det ett försök till att göra egen chokladmousse.

Jag valde att göra en kombination av ljus och mörk chokladmousse, och det blev en riktigt bra kombination.

Självklart kan man göra de båda mousserna var för sig, men jag måste säga att i kombination med varandra är de riktigt bra.

 

Detta kombinationsrecept ger 8 portioner.

 

Mörk chokladmousse


200 g mörk choklad, 70% (lägre kakaohalt om man vill ha ljusare mousse)

2 äggulor

2 msk strösocker

3 dl vispgrädde

 

Vit chokladmousse


150 g vit choklad

3 dl vispgrädde

 

garnering, färska bär

 


Börja med att göra den mörka moussen.

Smält chokladen över vattenbad, vispa sedan äggulor ocg strösocker krämigt.

Vispa grädden ordentligt, men inte för hårt. Den ska vara lätt och luftig.

Blanda ner den smälta chokladen i äggvispet. Vänd sedan bestämt ner grädden lite i taget med luftiga tag med hjälp av en slickepott inte med visp.

Fyll en spritspåse med moussen och lägg den i kylen.

 

Gör sedan den vita moussen.

Smält chokladen över vattenbad, vispa sedan grädden ordentligt men inte för hårt.

Vänd ner en tredjedel av grädden i den smälta chokladen, vänd sedan ner resten av grädden med luftiga tag.

Fyll en spritspåse med moussen och lägg den i kylen.

 

När båda mousserna är klara och fått kylas en stund är det dags att fixa med upplägget.

Servera antingen i små genomskinliga skålar eller i fina glas.

Varva ljus och mörk mousse i samtliga skålar/glas. Dekorera med färska bär och kanske lite annat kul, bara fantasin sätter gränser.

Låt moussen stå i kyl fram till servering.

 

 

 

Av Andrea - 10 december 2014 19:00

Då var det december månad igen då, å i min familj innebär det en väldig massa födelsedagsfirande. Detta då vi har fem familjemedlemmar som fyller tätt på varandra just denna månad. Två av mina underbara systrar och tre av mina lika underbara syskonbarn.

I år blev till att träffas hos äldsta syster uppe i fina Falun för att fira, och jag fick i uppdrag att göra smarroga födelsedagstårtor, och jag vill dele med mig av receptet till den ena av dem.

 

Det blev en tårta med smak av hallon och choklad, vilket är en smakkombination som fungerar väldigt bra tycker jag. Lite lagom sött och syrligt.

 

När jag gör tårtor så brukar jag fuska lite och köpa färdiga tårtbottnar, detta för att det sparar tid och för att jag för att vara helt ärlig är lite lat   men inget fel med det. Vill man göra egna bottnar så får man gärna göra det, men då får man leta upp recept till det på annan plats tyvärr.

 

Hallon och chokladtårta


en tårta ca 10-12 bitar


ett paket färdiga tårtbottnar

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)

dekor

 

Fyllning:

chokladmousse (pulver + mjölk)

 

Halloncurd

2,5 dl frysta hallon
  1ägg
  2dl florsocker
  40g rumsvarmt smör

 

Börja med att göra halloncurden, detta då den måste vara helt kall.

Värm hallonen i en kastrull och mosa dem helt. Sila sedan hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna.

Koka upp under omrörning, tillsätt ägg och florsocker. Låt småkoka under omrörning tills det tjocknat.

Rör sedan i det rumsvarma smöret imindre bitar, rör tills det smält helt. Låt sedan svalna lite innan du häller upp den färdiga halloncurden i en ren burk med tärslutande lock. Förvara i kylen tills den ska användas.

Eventuellt överbliven curd håller i ca 1-2 veckor i kyl. Kan användas till scones, våfflor eller varför inte till glass.

 

Jag hade tänkt göra egen mousse, men tidsbrist och lite ren lathet gjorde att jag i stället köpte pulver som bara vispas med mjölk. men det går fin fint tycker jag, inget fel på varken smak eller konsistens.

Tillred moussen enligt förpackningen.

 

Både halloncurd och mousse kan förberedas dagen innan tårtan ska sättas ihop.

 

När det är dags att lägga ihop tårtan är det bra att börja med att vispa grädden. Vispa den ganska hårt, då är den lättare att hantera om man ska spritsa till exempel. Tillsätt eventuellt lite vaniljsocker i grädden om lite smak önskas.

 

Ta fram det fat tårtan ska ligga på, placera den förska bottnen på fatet. Bred ut ett rikligt lager med halloncurd, lägg sedan nästa botten ovanpå. Bred där ut ett rikligt lager med chokladmousse. Lägg på den sista bottnen. Bred nu ut ett tunnt lager med grädde över hela tårtan, sidorna behöver inte täckas så noga, där ska ändå spritsas. Ta den grädde som är kvar och fyll en spritspåse med valfri tyll. Jag valde en lite mindre stjärnform, vilket jag tycker ger ett fint mönster. Spritsa sidorna så att de täcks ordentligt.

Dekorera sedan tårtan på valfritt sätt, jag valde att ha lite olika dekorkulor och färdiga chokladlöv.

 

 

 

 

 

 


 

Av Andrea - 16 november 2014 14:15

Kladdkaka i all ära, men jag tycker nästan bättre om denna muffinvariant.

Har tidigare gjort ett inlägg om hur jag smaksatte med olika saker, men nu kommer en variant med en frosting som är så god att man nästan smäller av. Nutella är ju bara så otroligt gott, och det går att använda på många sätt i bakning, och denna gång i form av en frosting.

 

Kladdkakemuffins (grundrecept)

 

ca 15 st

Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen ca 10-15 min

 

100 g margarin eller smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

 

Nutellafrosting


50 g mjukt smör
100 g färskost (philadelphia)
2 dl mjuk nutella
2 dl florsocker

(blir mycket frosting, halvera om du vill ha mindre mängd)

 

 


Börja med att smälta matfettet och låta det svalna något. Vispa sedan ägg och strösocker pösigt.


Blanda samman alla torra ingredienser i en egen bunke, detta för att allt ska blandas jämnt. Rör sedan ner de torra ingredienserna med äggvispet. Det blir en ganska tjock smet, så det kan vara lättare att blanda med hjälp av en slickepott eller en slev än med vispen. Blanda sist ner det smälta fettet. Rör ordentligt så att allt blandas och det inte finns några klumpar.


 


Ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten i formarna. Fyll dem till max 2/3, detta då de sväller upp en del i ugnen.

För att lätt få i smeten i formarna brukar jag använda mig av en spritspåse, blir mindre kladd än att böka med skedar och det är lättare att se om det blir lika mycket smet i varje form.

När formarna är fylda är det bara att grädda  i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

 

Under tiden som muffinsarna sedan svalnar kan man passa på att göra frostingen.

Rör ihop matfett och färskost till en jämn smet, använd gärna en elvisp.

Rör sedan ner nutella och florsocker. Det kan hända att man får ha i lite mer florsocker än vad receptet säger, detta beroende på vilken konsistens man vill ha. Vill man ha en fast frosting som är lätt att spritsa så kan man behöva tillsätta lite mer florsocker.

Om man ändå tycker att frostingen är lite för lös, så går det bra att ställa den i kylen ett ta så att de får bli ordentligt kall. Då blir den lättare att spritsa sen.

 

När muffinsarna har svalnat helt är det bara att spritsa på frosting och dekorera lite om man vill. Blir alltid lite extra festigt med lite dekor   

 

Muffinsarna håller i kylen några dagar, men tro mig de blir inte långvariga     

 

 

 

Av Andrea - 14 november 2014 16:00

Morötter är nyttigt, gott och kan användas på massor av olika sätt, så varför inte göra något lite extra gott av dem?

Klassisk morotskaka i all ära, men ibland vill man kanske piffa till det lite extra och göra något lite roligare. Vilket var varför jag valde att göra morotscupcakes med en smarrig färskostfrosting.

 

 

Morotscupcakes


12 cupcakes

Gräddas i 175 grader i mitten av ugnen

ca 15 min

 

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

1-2 tsk malen kanel

1 dl neutral olja

3 dl finrivna morötter

 

25 g smör/margarin

100 g färskost (ex philadelphia)

2-5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

 

valfri dekor

 


Börja med att ta fram formar till cupcakesen, och ställ dem gärna i en fast form för just cupcakes. Detta förhindrar dem från att flyta ut och hjälper den att jäsa upp på höjden i stället.

 

Riv morötterna och lägg åt sidan så länge.

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, gärna med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna i en separat skål, vänd sedan ner detta i äggvispet med hjälp av en slev eller slickepot. Vispa inte, utan rör bara i smeten tills den blir jämn och klumpfri.

Tillsätt sedan olja och de rivna morötterna.

 

Fördela sedan smeten i formarna. Var noga med att inte fylla dem till mer än strax över hälften, detta för att de kommer att jäsa upp rejält i ugnen och det är inte kul om de jäser över.

Grädda dem sedan i ca 15 min, håll koll och se om de är klara genom att stoppa en potatissticka eller liknande i dem för att se så de inte är kladdiga.

 

Låt dem svalna helt inna det är dags att dekorera dem.

Frostingen görst genom att röra samman det rumsvarma matfettet med vaniljsocker och färskost. Se till att inga fettklumpar finns innan florockret tillsätts. Mängden florsocker beror på vilken konsistens man vill ha på sin frosting.

Om man bara vill bre ut sin frosting så behöver den inte vara lika fast i konsistensen som när man ska spritsa ut den på sina cupcakes.

Om man väjer att spritsa på sina cupcakes kan det vara bra om frostingen får stå i kylen en stund innan, den blir då lite fastare och lättare att spritsa.

Jag brukar använda mig av engångsspritspåsar när jag gör sånt här, detta för att det känns mer hygiensikt och det blir mindre att diska. De finns att köpa lite här och var, men jag hittade dem senast till bra pris på Biltema av alla ställen.

 

Efter att man spritsat sina cupcakes kan det vara kul att dekorera dem lite, det finns ju mängder av olika typer av dekor på avdelningen för bakning i de flesta välsorterade matbutiker, men även på nätet kan man hitta mycket kul.

 

Cupcakesen håller sig i upp till en vecka i kylen, men är ju helt klart godast de första dagarna.

 

 

 

 

Av Andrea - 12 november 2014 14:52

Nu tror ni väl att jag kommer att skriva ett inlägg om något helt annat än bakning. Men så är inte fallet, utan vad jag syftar på är något helt annat än hårfärg. Jag talar om brownies och blondies, som man lite komiskt skulle kunna kalla just brunetter och blondiner   

Fick ett ryck i går att jag skulle baka något, och varför inte ge sig på något man inte bakat på åratal och även något man inte ens har testat tidigare.

Klassiska brownies har jag gjort vid några tillfällen tidigare, men det var väldigt länge sedan, och blondies har jag aldrig testat att baka tidigare så det blev lite av ett experiment.

 

Nu har de båda provsmakats här hemma, och de fick båda tummen upp   

 

Brownies (ca 24 st)

 

Gräddas i nedre delen av ugnen, 150 grader i ca 30 min

 

100 g hackade hasselnötter  (kan uteslutas)

150 g smör eller margarin

0,75 dl kakao

3 st ägg

3 dl strösocker

0,5 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

 

100g choklad av valfri sort

 

Bakform ca 25x35 cm

Bakplåtspapper

 


Börja med att smälta matfettet, rör sedan ner kakaon i detta och låt blandningen svalna. Var noga med att röra ut kakaon ordentligt så det inte finns några klumpar.

Under tiden det svalnar kan man passa på att hacka hasselnötterna om man valt att använda dessa.

 

Vispa sedan ägg och strösocker så det blir riktigt ljust och fluffigt, använd gärna en elvisp.

Vispa sedan försiktigt ner bakpulvret i äggsmeten, rör om noga så att inga klumpar bildas.

Rör efter det ner kakaoblandningen ordentligt i smeten. Tillsätt sist vetemjöl och eventuella hasselnötter.

Rör om ordentligt så att smeten är klumpfri. Smeten blir ganska så tjock, men det är precis så den ska vara.

 

Om du har en bakform med teflonbeläggning så är det bara att hälla ut smeten i denna och bre ut den till ett jämnt lager, om du använder en form utan teflon så föreslår jag att klä den i bakplåtspapper så att kakan inte fastnar.

 

När smeten jämnats ut i formen är det dags att grädda den i nedre delen av ugnen, 150 grader i ca 30 min.

När kakan är klar, låt den svalna något, och skär sedan upp den i jämna rutor. Jag skar upp den i 24 mellanstora bitar, vill man ha större eller mindre bitar så skär man upp den på det sätt man önskar.

 

När kakan svalnat helt, smält chokladen över ett vattenbad eller i micro. Själv föredrar jag vattenbad, detta då chokaden kan bli bränd i micron om man inte har den under uppsikt.

Pänsla sedan den smälta chokladen över kakbitarna, och ställ sedan svalt så att chokladen stelnar ordentligt.

 

Browniesarna förvaras i tätsluten burk i kylen om de ska ätas upp inom de närmaste dagarna, annars så går de utmärkt att frysa in.

Glöm inte att lägga lite plastfilm mellen lagren i burken du förvarar dem i, detta för att slippa att de fastnar i varandra.

 

Brownies serveras antingen som de är, eller med en lite klick lättvispad grädde, riktigt smarriga vilket som   

 

Blondies (ca 24 st)

 


Gräddas i nedre delen av ugnen, 150 grader i ca 30 - 40 min


 


skal och saft från en apelsin (kan uteslutas eller bytas ut)

100 g vit choklad (kan uteslutas)


150 g smör eller margarin



3 st ägg


3 dl strösocker


0,5 tsk bakpulver


3,5 - 4 dl vetemjöl


 


100g choklad av valfri sort


 


Bakform ca 25x35 cm

Bakplåtspapper

 


Blondies görs på nästan precis samma sätt som brownies, men skiljer sig lite.

Här används ingen kakao utan man kan välja att använda någon annan smaksättning. Jag valde apelsin, och då måste receptet modifieras lite.

Den uteblivna kakaon ersätts med mjöl, och eftersom jag använde både skal och saft från apelsin så ökar mängden vätska. Även detta måste kompenseras med mer mjöl.

Om en smaksättning utan extra vätska används behöver inte lika mycket mjöl tillföras.

 

Börja med att smälta matfettet och blanda i saft och rivet skal av apelsin, låt detta sedan svalna.

Hacka under tilden den vita chokladen om du valt att använda denna.

 

Efter detta steg tillreder du smeten på precis samma sätt som browniesen.

 

Enda skillnaden är att blondiesen kan behöva stå lite längre i ugnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Andrea - 13 juli 2014 21:08

Sista gemensamma semesterdagen med sambon innan han börjar jobba igen, själv är man ledig lite till. Valde att avsluta kvällen med att slänga ihop något smarrigt att mumsa på till Tyskland - Argentina matchen,  det blev lite rabarberpaj med vaniljsås. Snabbt och enkelt, speciellt om man har en massa rabarber som man fått från mor och far i frysen.

Detta recept gäller för två portionspajformar, vill man göra en stor paj i stor form  så är det bara att dubbla receptet   

 

Smulpaj (grundrecept)


Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen ca 20-30 min, eller tills pajen fått fin färg.

 


100 g smör eller margarin

3 dl havregryn

0,75 dl vetemjöl

0,75 dl strösocker

2 msk ljus sirap

150-200 g rabarber i bitar + 2 msk strösocker

 

Jag valde att blanda smuldegen i en påse, detta för att slippa disk och för att slippa få en massa deg som fastnar på händerna i stället för att hamna på pajen.

Vill man blanda i en skål så kan man självklart göra det   

 

Börja med att blanda alla torra ingredienser, för att sedan tillsätta matfettet i mindre bitar. Mosa ihop allt tills det får en smulig konsistens.

Skär rabarberna i bitar och blanda med lite socker, så det inte blir så surt. Lägg rabarberna i formarna och fördela sedan degsmulorna över. Avsluta med att ringla över lite sirap, detta för att få en lite knäckig yta på pajen.

Grädda sedan pajen, och avnjut den antingen varm direkt från ugnen eller låt den svalna lite. Servera med antingen lite vaniljsås eller varför inte lite glass.

 

 

 

Av Andrea - 6 juli 2014 16:52

Semester, 25 grader varmt ute och det känns nästan som att det är varmare inne. Vad får jag då för mig att göra så där på söndagseftermiddagen? jo baka något smarrigt så klart   

I dag blev det tre varianter av en av mina favoriter, nämligen kladdkakemuffins. Receptet kommer från boken Sju sorters kakor, en bok som jag har fått mycket användning av under åren. En riktig klassiker som man borde ha i sin ägo om man gillar att baka tycker jag.

 

 

 

Men nu till receptet på dagens godsaker   

 

Kladdkakemuffins (grundrecept)

 

ca 15 st

Ugnstemp: 200 grader, varmluft 175 grader

Gräddas i mitten av ugnen ca 10-15 min

 

100 g margarin eller smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

 

ev. godsaker att sticka ner i muffinsen, ex. dumle, after eight, salta jordnötter eller varför inte klassisk toblerone.

 

 

 

Börja med att smälta matfettet och låta det svalna något. Vispa sedan ägg och strösocker pösigt.

Blanda samman alla torra ingredienser i en egen bunke, detta för att allt ska blandas jämnt. Rör sedan ner de torra ingredienserna med äggvispet. Det blir en ganska tjock smet, så det kan vara lättare att blanda med hjälp av en slickepott eller en slev än med vispen. Blanda sist ner det smälta fettet. Rör ordentligt så att allt blandas och det inte finns några klumpar.

 

Ställ ut muffinsformar på en plåt och fördela smeten i formarna. Fyll dem till max 2/3, detta då de sväller upp en del i ugnen.

För att lätt få i smeten i formarna brukar jag använda mig av en spritspåse, blir mindre kladd än att böka med skedar och det är lättare att se om det blir lika mycket smet i varje form.

 

                                                           

 

Om man inte vill tillsätta något extra i muffinsen så är det bara att grädda dem när man fyllt formarna. Vill man däremot ge dem något extra är det bara att trycka ner det man vill i smeten innan gräddning.

Har tidigare provat med klassisk toblerone i dessa muffins, och det blev väldigt gott. Men denna gången ville jag prova lite nya saker, så jag valde ut tre olika saker som jag tycket kunde funka. Det blev dumlekola, after eight och salta jordnötter. Och för att få några extra av varje så dubblade jag mängden smet.

 

 

 

Det är lite olika hur länge dessa muffins behöver stå inne i ugnen, det kan ju variera lite från ugn till ugn, just denna gång lät jag dem stå inne i 14 min. Om man inte lägger i något extra så brukar de vara klara efter ca 10-11 min. Men man får hålla lite koll. Jag brukar låta dem stå i 10 min för att sedan se efter om de behöver stå längre. Man kan ofta se på dem när de börjar bli färdiga, när de börjar sjunka in lite på mitten så är de just så som de ska vara. De ska vara lite sega och kletiga i mitten.

 

 

 

När de är färdiggräddade så är det bara att låta dem svalna inna servering.

De går att förvara i kylen i någon vecka, men går även aldeles utmärkt att frysa in.

Serveras som de är, eller varför inte med lite vispad grädde och kanske lite av säsongens bär.

 

Lycka till!

    

Presentation


Här har ni mig, det lilla kakmonstret :)

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards